Phxmike blogja

Elsőnek mondjuk ki az igazat kényes témákról is. Politikai, gazdasági, közéleti szemétségek és agyonhallgatott esetleg fel nem vetett kérdések a terítéken. Másodiknak pedig filozofáljunk is egy kicsit. Ez a két téma fog váltakozni a blogban. Hullámzás lesz ez olyan hullámzás ahogy az élet is hullámzik.

Portfolio blogger

Portfolio gazdasági hírek

Friss topikok

A problémamegoldás alapjai I. - A helyes kérdés fontossága

Phxmike 2010.05.09. 18:36

A helyes kérdés feltevésének fontossága. Lássuk mit is jelent ez. A dolog lényege az, hogy az ember, amikor egy problémával szembenéz, csak akkor tudja azt megoldani, megtalálni rá a helyes választ, ha előbb megtalálja hozzá a helyes kérdést. Ez azért fontos, mert ez a megközelítés, hogy előbb a kérdést keressük a válasz helyett lehetőséget ad arra, hogy átgondoljuk és elemezzük a problémát és rájöjjünk arra, hogy talán nem is azzal a problémával szembesültünk mint amire először gondoltunk. Hadd világítsam meg a dolgot egy egyszerű példával.

Van valaki, aki szeretne sok pénzt, de nincs neki elég. Ez egy probléma. Felmerül benne a kérdés: hogyan lehetne sok pénzre szert tenni? A fentiek alapján meg kell vizsgálnunk azt, hogy vajon ez-e a helyes kérdés. Mert ha nem, akkor felesleges erőfeszítéseket tennünk azért, hogy választ találjunk rá. Először is nézzük meg miért kell neki a sok pénz? Az illető erre azt mondja, hogy azért, mert egy hajót akar venni. Nos, már itt kiderülhet, hogy a kérdés rossz volt. Hiszen neki nem pénzre, hanem hajóra van szüksége. Csakhogy, ő már az elején leképezte a problémáját egy általa egyszerűbbnek vélt problémára, vagyis ha van pénze tud hajót venni. A problémamegoldás egyik alapköve természetesen az, hogy egyszerűsítsük a problémát. Ha kell akár több lépcsőben. Csakhogy ez a fajta pénz felé történő egyszerűsítés csak látszat egyszerűsítés volt, hiszen ahhoz, hogy valaki sok pénzt szerezzen az egész életét esetleg komolyan át kell alakítania, és persze hosszú évtizedek munkája sem árt.

Próbáljuk a hajós irányvonalat követni és tovább egyszerűsíteni a problémát. Meg kell vizsgálnunk, hogy miért kell neki a hajó? Lehet, hogy ez is csak egy látszat probléma, amit egyszerűbben, hajó birtoklása nélkül is meg lehet oldani. Mondjuk az illető csak át akar kelni egy folyón. Ehhez nem kell hogy saját hajója legyen. Elég ha vesz egy jegyet valamelyik kompra és az átviszi. Tulajdonképpen ez egy nagyon egyszerű példa és a legtöbb ember elég okos ahhoz, hogy egy ilyen egyszerű példát maga is megoldjon. Mégis jó arra, hogy bemutassam, a helyes kérdés feltevéséhez vezető út maga is, kérdések sorozatának feltevését jelenti. Így eljuthatunk a probléma gyökeréig, aminek helyes megkérdezésével aztán már elkezdhetjük keresni a választ. Itt a kérdés feltevésekben az a lényeges, hogy a probléma alapjához vezető kérdések. Nem nagy jelentőségű, apró kis kérdések, melyeket lépésről lépésre teszünk fel.

Tehát nem kell azt gondolni, hogy a helyes kérdés feltevése csak helyes kérdések útján lehetséges, mert ez ugye paradoxon volna. Nem. A probléma gyökerének feltárásához vezető kérdések csak apró lépések, mindig egy-egy feltárt eredményre épülnek és így megközelíthető egy probléma igazi gyökere. Ha ez megvan feltehetjük a megoldására vonatkozó kérdést. Esetünkben a folyón való átkelés problémája volt az igazi probléma és nem a pénz vagy a hajó birtoklása így tehát ezek a kérdések feleslegesek. Megválaszolásukkal sem kell törődnünk. Az igazi kérdés itt, hogyan keljünk át a folyón. A válasz így már egyszerű. Veszünk egy jegyet valamelyik kompra és simán átkelünk. Persze többféle helyes válasz is lehet. Megkérünk valakit akinek hajója van hogy vigyen át, vagy esetleg átúszunk, vagy építünk magunknak tutajt.

A legfontosabb mindig az, hogy egyszerűsítésre törekedjünk. Az egész írás is talán túl bugyutának vagy egyszerűnek tűnik. Az olvasó azt érzi: nahát ez nem is olyan nagy dolog erre bárki rájöhet minek erről írni. Igen. Éppen ez az egyszerűség lényege. Lehet megpróbálni gyakorolni...

Ha már a pénzről szólt a példa nézzük meg, mi is a pénz vagyis a vagyon valójában?

"Vagyonosnak lenni annyit jelent, hogy több pénzed van, mint a többieknek, ugyanabban a környezetben."

André Kosztolány

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása