Phxmike blogja

Elsőnek mondjuk ki az igazat kényes témákról is. Politikai, gazdasági, közéleti szemétségek és agyonhallgatott esetleg fel nem vetett kérdések a terítéken. Másodiknak pedig filozofáljunk is egy kicsit. Ez a két téma fog váltakozni a blogban. Hullámzás lesz ez olyan hullámzás ahogy az élet is hullámzik.

Portfolio blogger

Portfolio gazdasági hírek

Friss topikok

Filozófia IV. - A világfelismerés-állandók

Phxmike 2010.05.09. 18:05

Mostanság megtalált pár alkalommal az az egyébként szerintem igaztalan vád, hogy van némi ismétlés az írásaimban. Sőt egyes személyek egészen odáig merészkednek, hogy azt állítsák, amit írok annak a fele is elég lenne. Így tehát jöjjön egy rendhagyó poszt, egy igen fontos támáról a három felismerésről. Semmi extra magyarázat csak úgy idelököm aztán mindenki szedegessen a tudás fájáról ahogy érzi.

A három fontos életkép a világ felismeréséből. (világfelismerés-állandók)

1. Megtanulni: amikor egy komplex folyamatot kell elsajátítanunk úgy, hogy az később felidézhető és megismételhető legyen. Például megtanulni, hogyan kell kinyomozni egy bűncselekményt. Mondjuk azt, hogy ki öle meg Kennedy-t? A folyamat rögzül és később újra alkalmazható.

2. Megtapasztalni: amikor valami olyasmit kell átélnünk amit sem megtudni sem megtanulni nem lehet hanem végig kell mennünk rajta. Mondjuk az érzelmek. Milyen érzés az, hogy lelőtték Kennedy-t. Szomorú. Akkor ehhez ez a válaszreakció kapcsolódik. Később ez befolyásolja a tudást és tapasztalást irányultság szempontjából.

3. Megtudni: amikor a problémát egyetlen konkrét egyszerű és határozott válasszal lehet feloldani. Ki ölte meg Kennedy-t? Ekkor a válasz egy konkrét név. Ezen nincs mit megtanulni vagy megtapasztalni hanem egyszerűen megtudtuk. Felírjuk egy cetlire és ha érdekel újra elővesszük.

Így működik a világ, így működsz te is. Cifra nélkül.
 

 

Címkék: társadalom filozófia

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása